Ondernemers laten zien dat MVO loont.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is ‘hot’ en dat ondanks  de crisis. Of is het juist dankzij onze haperende economie? Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die strategisch met MVO bezig zijn, zich makkelijker aan de omgeving aanpassen en minder afhankelijk zijn van economische veranderingen. Bovendien zijn ze veelal koplopers in hun branche. Het programma MVO Loont, in Zeeland uitgevoerd door Switch, bevordert MVO onder het MKB van Zeeland middels inspiratiebijeenkomsten, bedrijfsbezoeken en de Duurzaam Doe je Zelf-show. Het gehele aanbod is te vinden op www.mvoloont.com .

MVO Loont is ook organisator van de gemeentelijke MVO-prijzen, zoals die dit jaar voor de tweede keer in Goes wordt gehouden. Björn Terlingen, eigenaar van Cleanmaster Biolux, is één van de drie finalisten voor de  MVO-prijs Goes 2014.
Björn Terlingen: “Het winnen van de MVO-prijs in 2011 heeft ons enorm veel publiciteit opgeleverd. Wij voeren het logo met trots op onze website en bestelauto. In 2011 leek het erop dat er geen verbeterpunten meer waren, maar we ontwikkelen ons nog steeds. Er zijn klanten die heel bewust kiezen voor ons bedrijf. Wij willen wel aan de verwachtingen voldoen. Wij zijn met veel plezier, inzet en innovatie continue bezig  met maatschappelijk verantwoord ondernemen: dat zit in onze natuur en is voor ons vanaf 1991 al vanzelfsprekend. Onze service is gericht op zekerheid en kwaliteit. In onze bedrijfsvoering is dan ook veel aandacht voor een optimale balans tussen, de drie P' s: People, Planet en Profit. Verder ben ik ook ambassadeur voor het programma “MVO Loont’ en heb daardoor veel contact met collega ondernemers zodat ik mijn ervaringen in MVO kan delen”.

De twee andere finalisten van de MVO-prijs zijn Agrimarkt Goes en Groentehandel de Winter. Agrimarkt in Goes is een bekende en gewaarde supermarkt met Zeeuwse roots. MVO is een onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. 
Wilfred van Elzakker (commercieel directeur): “Als bedrijf hebben we aandacht voor onze leefomgeving en proberen we zaken op een Agrimarktse manier aan te pakken. Dat is goed voor onze klant, personeel, en de maatschappij. Bij ons zit MVO standaard in het beleid. Het lokaal inkopen is op dit moment enorm actueel, maar dit is bij ons normaal. We kiezen bewust voor de korte lijnen naar de lokale economie, waarmee we uitstoot beperken en brandstof besparen. Ook zijn streek- en fairtrade producten opgenomen in ons assortiment en ondersteunen wij duurzame innovaties in de regio. Onze supermarkt staat dicht bij haar klanten. Wij steunen dan ook diverse projecten zoals Stichting Leergeld, Jeugdsportfonds en de Voedselbank”.

Groentehandel De Winter is zeer actief met MVO en zette een aantal jaren geleden enkele bijzondere nieuwe diensten en producten op de markt:  Fruitje?, Kistje.nu en Vers&Handig.  Franca de Winter, mede-eigenaar van Groentehandel De Winter: “Het werkfruit van Fruitje? wordt mede rondgebracht door een cliënt van Gors. Wij vinden het belangrijk dat mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt toch de mogelijkheid krijgen om verdienstelijk werk te doen en zich te ontplooien. Het fruit wordt gepresenteerd op houten displays met daarop een krat welke wekelijks wordt omgeruild, waardoor er geen afvalstroom is. Ook in kistje.nu zit een sterke MVO component, door het hergebruik van wegwerppallets. De kistjes laten we maken bij o.a. ’t Gors, De Kersekooi en De Wissel”.

De winnaar van de MVO-prijs Goes 2014 wordt op 5 november bekend gemaakt tijdens de Contacta.  De MVO-prijs Goes is een initiatief van de gemeente Goes en Stichting Switch. Het werk van Stichting Switch wordt mogelijk gemaakt door o.a. het ministerie van Buitenlandse Zaken en de provincie Zeeland. Wat weet u van MVO? De mee met de Switch Challenge en maakt kans op twee tickets naar de Green Aruba Conference 2015.  Speel mee op www.switchchallenge.nl .