Berdi wint eerste MVO-prijs Noordoostpolder

Berdi Sport & Groen uit Nagele is de eerste prijswinnaar van de MVO-prijs Noordoostpolder. Donderdagavond 20 november kregen de ondernemers Rien en Dirk Bernhard in Theater ’t Voorhuys de onderscheiding uit handen van burgemeester Aucke van der Werff.

Gemeente Noordoostpolder was de initiatiefnemer van deze wedstrijd die door ISOFastTrack is georganiseerd. Het evenement werd gesponsord door Countus, HCR ’t Voorhuys, MVO Loont en Rabobank Noordoostpolder-Urk. Twaalf ondernemingen meldden zich begin dit jaar voor dit traject aan. Zes bedrijven werden genomineerd door de jury. Na de publieksstemming via internet (1246 stemmen) bleven er drie kandidaten over: Bio Romeo uit Ens, Staalbedrijf L. de Vries uit Marknesse en het groenvoorzieningsbedrijf Berdi Sport & Groen uit Nagele.


Foto: Rien en Dirk Bernhard samen met Burgemeester Aucke van der Werff en juryvoorzitter Henriëtte Heijne.

De jury, onder voorzitterschap van Henriëtte Heijne, bezocht deze kandidaten en koos uiteindelijk voor de aannemer in het groen. De juryleden hebben zich vooral gefocust op de bekende uitgangspunten van MVO: people, planet en profit. Aspecten die er bij Berdi uitsprongen waren de elektrische machines: minder geluidsoverlast voor medewerkers en omwonenden en minder kosten voor de onderneming. En het overleg met de medewerkers: hoe kunnen we het best de rustige perioden overbruggen? Tot slot werd de jury geraakt door het authentieke “wij”-gevoel bij de prijswinnaar.

De prijs, 3000 euro, wordt besteed aan ‘iets voor het personeel’. Ook gaven de broers Bernhard bij presentator Niels van der Schaaff aan verder te willen op de weg van MVO. In ieder geval nog meer reductie van CO₂.

Historische avond

De prijsuitreiking was het sluitstuk van een historische avond in de Noordoostpolder. De uitreiking van de eerste MVO-prijs Noordoostpolder, de aanwezigheid van gedeputeerde economische zaken Bert Gijsberts (in de rest van Flevoland zal het voorbeeld van de Noordoostpolder worden gevolgd), de informatieve toespraken van Reinier van den Berg (die met Ecoland TV gaat beginnen), professor Jan Jonker (die zijn boek ‘Nieuwe Business Modellen: Samen Werken aan Waardecreatie’ presenteerde) en vooral ook het inspirerende netwerken van meer dan tweehonderd polderondernemers die verder willen met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Karolien van Tilburg van ISOFastTrack (uitvoerder van het landelijke programma MVO Loont) maakte in een drukke Beurszaal direct al duidelijk dat deze avond ongetwijfeld een vervolg krijgt.