Ondernemen in de nieuwe economie

Op 29 januari 2015 vond het Feest van de Vooruitgang: ‘Ondernemen in de nieuwe economie’ plaats in 's-Hertogenbosch

In een volle zaal van de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch, won Ruud Steur van Florapro op 29 januari een reis naar de Green Aruba Conference (GA-EMA) in 2015. Hij kreeg de prijs uit handen van Willemijn Peeters van Switch. De prijs werd uitgereikt in het kader van de Switch Challenge, waarvan op 29 januari de finale werd gespeeld.


Ruud Steur ontvangt de cheque uit handen van Willeijn Peeters van Switch
Foto: Marleen Hoftijzer

De Switch Challenge is een activiteit van Switch om het MKB uit te dagen te switchen naar een duurzamere bedrijfsvoering. Ruim honderd enthousiaste MKB'ers kwamen naar de  Verkadefabriek voor de finale van de Switch Challenge. Tijdens een inspirerende middag luisterden zij naar drie Challengers die MVO al in het DNA van hun bedrijf hebben zitten: Bert van Son van Mudjeans, Merijn Everaarts van Dopper en Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely. Dit resulteerden in de ‘5 Ways to Create Success’. Tevens werd de finale van de Switch Challenge gespeeld. Ruud Steur bleek het beste op de hoogte te zijn van zaken die een rol spelen bij MVO en won daarmee de felbegeerde tickets.

De reis naar Aruba is niet alleen een plezierreis, maar  vooral een goede mogelijkheid om  kennis op te doen in een land dat op duurzaamheidsgebied een voorloper is. Aruba wil als eerste land ter wereld in 2020 volledig duurzaam zijn. In dit kader daarvan organiseert het land ieder jaar de Green Aruba Conference (GA-EMA), waar (wereld)leiders, ondernemers en CEO’s elkaar ontmoeten om kennis uit te wisselen over duurzaam ondernemen.
De aftrap van de Switch Challenge werd op 9 september dan ook gedaan door Mike Eman, minister-president van Aruba.

Tijdens het Feest praatte Bas Westerweel aan de Tafel van de Vooruitgang praten met onderstaande ondernemers over het belang van en de kansen met MVO.

Afval, circulaiaire economie en ketenverantwoordelijkheid
Drie bedrijven die al volop ondernemen volgens de nieuwe economie zijn Dopper, Mudjeans en Tony's Chocolonely.
Merijn Everaarts van Dopper is zijn bedrijf gestart vanuit een maatschappelijk probleem: plastic afval. Het bedrijf is succesvol. Merijn vertelt waarom en hoe aspecten toepasbaar zijn in uw bedrijf.

Bert van Son laat zich leiden door het idee van de circulaire economie: de spijkerbroeken van MUDjeans blijven hun eigendom.Wat is nou precies circulaire economie en wat kan u in uw bedrijf daarmee?

Henk Jan Beltman van Tony's Chocolonely vertelt hoe je succesvol kan ondernemen en je productieketen in beeld kan krijgen.

5 Ways to create success
Het gesprek met de ondernemers resulteerden in de '5 ways to create success'.
U kunt deze hier downloaden.