Mercuur Smart Logistics

Mercuur Smart Logistics schakelt naar hogere MVO-versnelling

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de logistieke sector: is dat niet een contradictio in terminis? Nee, zegt Peter Simmer, directeur van Mercuur Smart Logistics uit Son en Breugel. Hij laat zien dat People, Planet en Profit ook in een transportbedrijf prima hand in hand gaan.

Slimmer en zuiniger rijden leidt tot minder CO2-uitstoot
Het bedrijf is al geruime tijd bezig met LEAN-management. Door slimmer te plannen en samen te werken met andere vervoerders heeft het bedrijf in 2011 het aantal 'lege' kilometers met 8% teruggebracht. Dit betekent 39.000 liter minder brandstof oftewel zo’n 120 ton CO2. “Dat is dus zowel goed voor de portemonnee als voor het milieu", aldus Simmer. Hij verwacht in 2012 eenzelfde besparing te kunnen realiseren.

Daarnaast beschikken de chauffeurs over boordcomputers die het brandstofverbruik direct inzichtelijk maken. Ze hebben bovendien een cursus gevolgd om zuiniger te rijden en houden een onderlinge competitie. Eén van de chauffeurs eindigde in 2012 op de derde plaats in de competitie ‘Meest brandstofefficiënte chauffeur van Nederland’. Simmer kijkt overigens verder dan zijn vrachtwagens lang zijn: “Ook spaarlampen, bewegingsmelders en het digitaliseren van de facturatie helpen het milieu te ontlasten en betere bedrijfsresultaten te bereiken".

Sociale innovatie verhoogt de betrokkenheid
Naast de zorg om het milieu besteedt Simmer vandaag de dag ook meer aandacht aan de P van People. “Vroeger deed ik het liefst alles zelf en verwachtte ik van mijn mensen dat ze deden wat ik zei. Dat wil ik niet meer en dat werkt ook niet meer", vertelt hij. Als onderdeel van een sociaal innovatietraject is hij inmiddels samen met zijn medewerkers bezig hun competenties en opleidingsbehoeften te vertalen in een concreet opleidingsplan.

Medewerkers worden bovendien meer bij belangrijke zaken betrokken. Daardoor zijn ze proactiever en komen ze zelf met oplossingen bij knelpunten. Hij legt uit dat dit niet alleen voortkomt uit sociale overwegingen: “Betrokkenheid van onze mensen is voor ons erg belangrijk. Wij vervoeren veel kwetsbare producten en dat vraagt om extra zorg van onze mensen. Wij willen goed zijn voor onze mensen en tegelijkertijd een concurrentievoordeel creëren.”

Betere resultaten door MVO
Simmer is zich als geen ander bewust van de delicate balans tussen duurzaamheid en business. "In de transportsector is prijs vaak het belangrijkste criterium om een vervoerder te kiezen. Gelukkig zorgen veel van onze MVO-maatregelen voor kostenbesparingen en ons personeelsbeleid leidt tot een hogere betrokkenheid, tot meer klantgerichtheid en dus tot betere resultaten. Bovendien praat ik hierdoor met mijn klanten over veel meer aspecten van mijn bedrijfsvoering dan alleen de prijs van het transport."

Meer over de MVO-visie van Mercuur Logistics vindt u op hun website.