Grote belangstelling informatiebijeenkomst over energiebesparing

Ruim vijftig ondernemers gaven gehoor aan de uitnodiging voor de informatiebijeenkomst over de Green Deal Hulst in het Stadhuis van de gemeente Hulst op 8 Oktober jl..  De aanwezige ondernemers werden geïnformeerd over de drie stappen die leiden tot de Green Deal.

• Stap 1: Besparing in kaart brengen met een energiescan
• Stap 2: Energiebesparing toepassen
• Stap 3: Zelf energie opwekken

Erik Bek en Michel van Deelen van adviesbureau I.D.E.A. namen de ondernemers mee op een energiebesparingsreis.  Verduurzamen van energiegebruik is maatwerk, voor elke ondernemer gelden andere omstandigheden en dus vergt energieadvies een specifieke aanpak. Zie voor meer informatie http://www.idea-nederland.nl/onze-dienst.  De subsidiemogelijkheden via het SDE + programma maken investeren nu nog extra aantrekkelijk.

José Zaman van Vindo Solar legde kort uit waar de ondernemers op moeten letten bij de aanschaf van zonnepanelen en waarschuwde geen appels met peren te vergelijken. Capaciteit van de zonnepanelen (Wattpiek), land van herkomst, garantie, coating, en de omvormer zijn de kritische factoren van een zonne-installatie.

Maarten van Goethem van De Smet Accountants slaagde erin om de fiscale voordelen van investeren in duurzame energie goed uit te leggen. Aan de hand van een rekenvoorbeeld werd hoe de terugverdientijd wordt ingekort door gebruik te maken van fiscale voordelen als kleinschalige energieaftrek, kleinschalige investeringsaftrek, vervroegd en willekeurig afschrijven.

Vanuit het Rabo Economisch Stimuleringsfonds stelt de Rabobank vouchers beschikbaar voor 50% van de kosten van elke energiescan, tot een maximum van € 25.000.

Ter afsluiting van de avond werd door de Rabobank aan wethouder Hageman een cheque overhandigd als stimulans om óók een energiescan voor het Stadhuis te laten uitvoeren.

Green Deal Hulst is een initiatief van ondernemers  José Zaman en Ivo Mattheeuws en Switch. Doelstelling is om samen met de ondernemers de gemeente Hulst koploper te maken in duurzaamheid, door een duurzaam energieprogramma voor bedrijven.

Het project heeft veel persaandacht gekregen: Uitzending gemist Omroep Hulst van 2 Oktober 
Artikel over de Green Deal in PDF kunt u hier zien.